Ekonomi Politikaları
Devletin makroekonomik araçlarını maliye politikaları oluşturmaktadır. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan korunmak için, bütçe hesapları yapılırken tahmini petrol fiyatları düşük tutulmaktadır. 2015-2016 yıllarında küresel petrol fiyatlarındaki düşüşler Kuveyt ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. Son 15 yılın ilk bütçe açığı o sene verilmiştir. Bu da kamu harcamalarındaki büyümenin azalmasına neden olmuştur.
“Kuwait 2035 Vision” adlı eylem planı ile Kuveyt, petrole bağımlılığı azaltmak ve istihdamı arttırmak için yola çıkmıştır. Bu proje ile bölgedeki rolünü arttırmayı ve ülkeyi finans ve ticaret merkezi haline getirmeyi hedeflemektedirler. Bu sayede yatırımcıların ve özel sektörün ilgisinin arttırılması da hedeflenmektedir.
Kuveyt ekonomiye yön vermesi açısından 5’er yıllık planlar açıklamaktadır. En son açıklanan 2015/2020 dönemini kapsayan plan çerçevesinde 115 milyar $ tutarında projelerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Demiryolu sisteminin kurulması, metro inşası ve çeşitli petrol projeleri ile yeni petrol rafinerisi projesi bu projelerin başlıcalarıdır. Bunun yanı sıra özel sektörün ekonomi içindeki payı arttırılarak istihdamın da arttırılması planlanmaktadır.
Kuveyt Doları’nın $ cinsinden sabitlenmesi uygulamasına 2007 yılında son verilmiş ancak, Kuveyt Doları, $ karşısında istikrarlı bir seyir izlemeye devam etmektedir.
Ekonomik Performans
Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ile Kuveyt ekonomisi paralellik göstermektedir. Petrol gelirlerindeki düşüşler ve siyasi krizler kamu harcamalarının sınırlandırılmasına neden olmuştur. Ancak güçlü bir ekonomiye sahip olan Kuveyt’te önümüzdeki yıllarda görülecek olan petrol fiyatlarındaki düşüşlerden ülke ekonomisinin etkilenmeyeceği öngörülmektedir.
Geçmiş yıllarda ülkedeki yabancı yatırımlar düşük oranlara sahipken, ekonomiyi çeşitlendirerek canlandırmak adına çıkarılan kanun sayesinde, yabancı sermayeli şirketler kurulmaya başlanmıştır. Ülkedeki yabancı yatırımların çoğu petrol sektöründe yer almaktadır.
Ülkenin sadece petrol sektöründe ağırlıklı bir ekonomisinin olması, tüm gıda ve tüketim mallarını ithal etmesine neden olmaktadır.
2018 yılından itibaren çeşitli inşaat ve altyapı sektörlerindeki artışlar ile ekonominin büyümesi hedeflenmektedir.
Kuveyt petrol harici sektörlere yatırım yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Ülkede yatırım yaparak işlerinizi geliştirmek istiyorsanız, biz PreaGlobal olarak size danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Ülke ve bölgedeki ülkelerin tüm yasalarına ve ekonomik olanaklarına hâkim olan tecrübeli ve deneyimli uzman kadromuzla, ülkede kuracağınız şirket için her türlü desteği verecek, şirketin kuruluşundan gelişimine kadar ki tüm süreçlerde danışmanlık hizmetleri vererek yanınızda bulunacağız.
DRN Partners’in uzman kadrosu ile yurtdışında bile kendinizi evinizde hissedeceksiniz.